S lepkem se setkáváme dnes a denně. Při snídani, když si dáme křupavý rohlík. Na obědě, i kdyby před nás postavili jen samotné těstoviny, anebo salát se zálivkou. Při večeři, když si nandáme knedlík, lokneme piva či jen přikrojíme kolečko salámu. Pokud na to má naše tělo nevolnou reakci, projevila se u nás celiakie – alergie na lepek. Co si pod ní přesně představit a jak se s tím co nejlépe popasovat?
Z pohledu západní medicíny
Alergie na lepek (také celiakie nebo glutenová enteropatie) je celoživotním autoimunitním onemocněním. Projevuje se u geneticky predisponovaných jedinců po pozření lepku (glutenu), což je směs bílkovin, kterou nalezneme v některých obilninách. Především na lepek „narazíme“ (doslova) v pšenici, ječmeni a žitu, ale pro některé alergiky může představovat problém i oves.
Alergická reakce má zpravidla rychlý spád. Opakovanou konzumací lepku si alergik přivodí zánět střevní sliznice, kvůli kterému nemůže dostatečně vstřebávat živiny z potravy. Vzniká tak porucha trávení (malabsorpce), jež může vést nejen k (ne)mírným trávicím potížím, ale i k vážným stavům anémie, chronické únavy či až k opakovaným potratům. I další zdravotní problémy, které bychom na první pohled s alergií na lepek nespojovali, mohou být jejím přímým důsledkem. Ať už jde o astma, ekzémy, sníženou obranyschopnost či Crohnovu chorobu.
Lepek je obsažen především v pečivu a těstovinách, ale můžeme na něj narazit u řady „nečekaných potravin“ (šunka, čokoláda, sójová omáčka, ...). Proto je potřeba si jejich složení vždy pečlivě prostudovat (!) . Naštěstí existuje dnes již široká nabídka bezlepkové stravy, takže netřeba mít obavu, že by muselo naše tělo při „nucené“ celoživotní dietě strádat. Jen si musíte dát pozor na dostatečné množství vlákniny (ze svého jídelníčku jste vynechali řadu obilnin), které nám může poskytnout zejména zelenina a luštěniny (především rýže, jáhly, pohanka, kukuřice a amarant).
Základní formou terapie je tedy pečlivě dodržovaná bezlepková dieta. Střevní sliznice tak má možnost se zregenerovat a organismus začít opět zdravě trávit. Při zahájení bezlepkové diety je záhodno také vynechat z jídelníčku na nějaký čas kravské mléko a mléčné výrobky (alespoň 4 až 6 týdnů).
Z pohledu TCM
Tradiční čínská medicína se dívá na alergii na lepek (i nesnášenlivost laktózy ad. potravinové alergie) jako na energetickou nedostatečnost na dráze sleziny. Slezina je totiž zodpovědná za trávení a v případě její nerovnováhy je rovněž dobré vstřebávání živin „na vážkách“. Za nedostatečnou energií sleziny může být nejen vrozená dispozice, ale také špatná životospráva, dlouhodobý stres, časté užívání antibiotik a hormonů (včetně hor. antikoncepce). To vše má za následek „zachlazení“ trávicího systému, vyčerpání energie sleziny a narušení propojení sleziny a žaludku (odtud plyne i špatné trávení živin).
Nejlépe si s celiakií dle tradiční čínské medicíny dokážeme poradit, pokud spojíme potřebnou dietu s vhodnou směsí bylin:
1. Posílit slezinu
Při oslabené slezině není potřeba MUDRovat anebo slzet. Nejvhodnější bylinou je slzovka, protože dokáže posílit nejen slezinu, ale i ledviny a plíce (nespaluje tak zásobárnu naší energie uloženou v ledvinách) a zároveň vyloučit i škodlivé látky z našeho těla (zejména v případě horkých toxinů, hlenu a vlhkosti). V případě pochybnosti o volbě produktu zkuste Test Dobrý jazyk.
2. Vysušit vlhko
A. Podpořit močení
Nejvhodnější jsou potraviny, které močení výrazně podporují, aniž by poškozovaly ledviny (srv. s účinky chemických léků – především diuretik). Konkrétně: kukuřice, česnek, jáhly, sójové boby a fazole adzuki.
B. Vysušit tekutiny z tkání těla
Krom výše zmíněné slzovky jsou vhodným zdrojem vysoušení i hyacintové fazole a bob obecný (zvaný též koňský či dlouhatec).
3. Ochladit či ohřát organismus dle Vaší tělesné konstituce
Nejprve je potřeba zjistit, zda je Vaše konstituce spíše kombinací Vlhka a Chladu či Vlhka a Horka. Pokud to nevíte, zjistíte to snadno vyplněním Testu Dobrá strava.
A. Typ VLHKO/HORKO – ochladit tělo vyloučením vlhka
Nejlépe tělo ochladíme, pokud budeme dostatečně konzumovat fazole mungo a cuketu. Navíc fazole mungo mají i skvělý detoxikační (krev čistící) účinek a výrazně tak pomáhají při kožních zánětech a ekzémech.
B. Typ VLHKO/CHLAD – zahřát tělo vyloučením vlhka
Zde je na místě jíst potraviny, které prohřívají naše tělo a mají výraznou a sladkou chuť – tedy čerstvý zázvor a mletou skořici (ne ale skořicový cukr, čokoládu apod.!). Jejich horká energie zahřívá náš organismus, ze kterého se začne více odpařovat vlhko. Ostrá chuť má za následek pocení, což opět odvádí vlhko z těla. A konečně sladká složka těchto potravin napomáhá vylučování moči. Prostě se naše tělo prohřeje jedna báseň!
V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme Test Dobrý jazyk na www.patentnimedicina.cz
Nakonec – nezapomeňme rovněž na poezii života:
Aby se Vám nelepil
jazyk na patro
a lepek na sliznici,
držte se a nemějte
ze svých útrob
bezednou popelnici.
Dieta neznamená strast,
byliny nejsou starost.
Tělo pozná(vá) lék a slast
a Vaše mysl radost.
Mgr. Pavel Janšta pro TCM Herbs