Když se nám ekzémy začnou zajídat

Co jíst, když Vás trápí ekzém

Jaký si zvolit z pohledu tradiční čínské medicíny jídelníček? Základní principy jsme Vám přiblížili již v tomto článku. Pokud nás však začne svrbět ekzém, či se objeví jiná kožní potíž, měli bychom se držet v našem stravování šestera správných („strávných“) přístupů. Nuže, vzhůru na ně!

 

1. Snídaně

Ráno je zcela zásadní, abychom vždy snídali! Ideálně si dát k Nápoji čínských MUDRců kukuřičnou či jahelnou kaši – dle chuti je k ní možno přidat i skořici a ovoce.

 

2. Cukr

Jsme jím všude obklopeni a konzumujeme ho, i když to třeba sami ani nevnímáme. Nejen v klasických „cukrovinkách”, ale rovněž v pečivu (zejména bílém), v ovocných džusech a skrývá se mezi řádky i u řady dalších potravin. Cukr zejména škodí tím, že způsobuje v organismu vlhko a horko. Naše tělo pak ztrácí svěžest, uvnitř dochází k nejrůznějším blokádám a nezdravě nabývá na váze. Naštěstí však místo cukru existuje již mnoho alternativ – kupř. téměř v každé prodejně zdravé výživy dnes najdeme ječmenný slad Sladovit nebo Sladěnku, rýžové či javorové sirupy, kvalitní sušené ovoce ad. Pokud byste chtěli vědět, jak si opravdu osladit život podrobněji, přečtěte si tento článek.

 

3. Mléko

Pokud mléko či mléčné výrobky pocházejí z pasterizovaného kravského mléka, určitě je není vhodné při kožních problémech konzumovat. Pasterizace sice prodlužuje trvanlivost mléka, ale zároveň ji náš organismus jen obtížně zpracovává (nejde o přirozený proces úpravy). Stejně jako u cukru máme na vlhko a horko v organismu “zaděláno”. Alternativně však můžeme zvolit mléko ovčí či kozí, popřípadě v uměřeném množství i nepasterizované kravské (ideálně „přímo od sedláka”).

“Pijte mléko – posilněte vápník!” Mohla by znít parafráze na jeden z mnoha mlékárenských reklamních sloganů. Leč živočišný vápník z pasterizovaných výrobků naše tělo vstřebá jen s velkými obtížemi. Určitě mu (sobě) více prospějeme, když raději zvolíme konzumaci rostlinného vápníku, jenž najdeme zejména v zelené zelenině jako jsou luštěniny, salát, kapusta apod.

 

4. Absolutně nevhodné

Na pomyslný „blacklist” (černý seznam) bychom určitě měli dát černou kávu a ostrá pálivá koření jak jsou čili, pepř, hřebíček a sušený zázvor. Stejně tak naše tělo (ne)patřičně huntují tučná, smažená a grilovaná jídla. Alkohol ve všech svých podobách rovněž přikládá pod kotel našeho již tak přehřátého organismu. Nejméně v tomto směru škodí pivo (zejména nepasterizované), o něco více zvyšuje horko víno, nemluvě už vůbec o tvrdém alkoholu. Dalšími „hříšníky” jsou uzeniny a potraviny z konzerv a fastfoodů. Obdobně nás příliš silně zahřívají všechna červená masa – jako je hovězí, jehněčí či zvěřina.

Naopak vhodně zchlazuje zelený čaj, jenž můžeme ideálně popíjet vlažný během celého dne. Ještě lépe pak čistí horké toxiny z krve Nápoj pěti hvězd.

 

5. Omezit konzumaci

Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat i potravinám, které obsahují lepek a kvasnice. Vlhko a horko totiž v našem těle přivedou ještě k „hojnějšímu kvasu”. Zejména se to týká pečiva a těstovin. Pokud už máte nepřekonatelnou chuť na chleba, tak si raději zakrojte ten žitný (ideálně kváskový). Těstoviny jsou pak určitě lepší ty z amarantu či kukuřice. Při kožních potížích bude ale zcela jistě vhodnější coby příloha k jídlu celozrnná rýže či polenta. 

Pokud by vás zajímalo podrobněji, jak nesednout lepku na lep, začtěte se do článku zde.

 

Netřeba krabatit čelo a přespříliš si utahovat opasek, kdybyste snad měli pocit, že z Vašeho oblíbeného jídelníčku nezbylo téměř nic. Mnohem více se nabízí toho, co dozajista naplní Vaše chuťové pohárky a rovněž i pročistí Vaše tělo (kůži, póry, …) skrznaskrz.

Veskrze můžeme doporučit: maso králičí a drůbeží, ryby bílé, zeleninu zelenou, rýži, sóju (tofu, tempeh, natto), různorodé luštěniny ad.

Zároveň nesmíme zapomenout, že nejde jen o to, CO jíme, ale zejména V JAKÉ KVALITĚ. Zvolte si proto raději tu restauraci, ve které Vás bezpečně zpraví o původu surovin. Potraviny je ideální nakupovat na trhu přímo od pěstitelů (respektive chovatelů), anebo v dobré prodejně zdravé výživy. Vůbec nejlepší však je, pokud si Vaše jídlo přímo sami doma vypěstujete. 

 

Vždyť již staré čínské přísloví praví:

 

Chceš-li být šťasten jeden den, opij se.

Chceš-li být šťasten celý život, ožeň se.

Chceš-li být šťasten navěky, začni zahradničit.

Mgr. Pavel Janšta pro TCM Herbs

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Co si počít s Prázdnotou YIN?

Co si počít s Prázdnotou YIN?

V případě Prázdnoty YIN se jedná o jinou (doslova jinovou) nedostatečnost v organismu. A oproti Nedostatku Krve jde celkově o závažnější stav...

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Krev představuje z pohledu TCM klíčovou složku našeho těla. Jak praví klasik: Krev je matkou QI. QI je velitelem krve.

Jak se stravovat v souladu s ročním obdobím

Jak se stravovat v souladu s ročním...

Z pohledu TCM je zásadní, aby všechny čtyři roční období – jaro, léto, podzim a zima...