Snaha o zachování rovnováhy v těle je v nás svým způsobem pevně zakotvena, mnohdy na podvědomé úrovni, zato nesmazatelně. Jsme přirozenou součástí přírody, proto je pro naše tělo výhodné fungovat v souladu s ní. Jsou roční období, kdy se energie ukládá a střádá na horší časy a naopak, kdy je lepší se očistit a pustit vše přebytečné. Rovnováha v těle, stejně jako v přírodě, je podmiňovaná neustálou změnou, kterou však není těžké při troše snahy vysledovat, pochopit a přirozeně následovat. A je v našem nejvyšším zájmu být v souladu s přírodou i se svým tělem, protože to nám otevírá cestu ke spokojenějšímu životu.
Institut půstu
Určitou formu postního období najdeme zakotvenou ve všech velkých náboženských systémech. A nejedná se pouze o půst na fyzické úrovni těla, ale i duchovní půst, který nás má přivádět k vyšším myšlenkám a umožňovat tak individuální osobnostní růst. Je vysledováno, že délka lidského života se prodlužuje a zkvalitňuje, pokud dochází k řízenému a pravidelnému omezování příjmu potravy. Různé formy půstu hrají svoji roli ve všech světových náboženstvích (např. židovský šábes, muslimský ramadán).
V rámci křesťanského roku jsou nám mimo jiné doporučována také pravidla pro stravování. Ta se mění v závislosti na ročních obdobích, střídajících se fázích Měsíce a velkých křesťanských svátcích. Období hojnosti a přebytku je vždy střídáno obdobími askeze (např. masopustní období vystřídané předvelikonočním půstem).
Provázanost křesťanského roku s přírodními pochody je zjevná. Například jeden z hlavních křesťanských svátků, Velikonoce, je pohyblivý a závislý na fázích Měsíce. Tradiční půst spojený s předvelikonočním obdobím, doporučující 42 dní nekonzumovat maso, připadá každoročně na jiný termín. A právě toto postní období je skutečně vhodné dodržovat, když ne z důvodů duchovních, pak zcela určitě pro očistu těla po náročné zimě.
Stravování dle ročních období
Z hlediska stravování dle TCM je znát paralela s křesťanským pojetím roku. TCM rozeznává 5 ročních období – jaro, léto, pozdní léto, podzim a zima. Navazují na sebe přechodovými obdobími, tzv. DOJO obdobími, trvajícími zpravidla 18 dní. Představit si je můžeme jako období půstu, ve kterém poskytujeme tělu možnost snáze se adaptovat na změnu související s příchodem nového ročního období. Dodržováním určitých stravovacích zásad v tomto čase vytváříme předpoklady pro metabolický soulad v našem těle, jeho psychickou a fyzickou rovnováhu.
Jaro je nejlepší doba na očistu
Z hlediska TCM patří postní období jara elementu Dřeva (dráha jater a žlučníku). Strava by proto měla být odlehčená. Vhodné je do jídelníčku zařadit hodně zeleniny, převážně zelené a nejlépe vždy čerstvé (čerstvé zelí, špenátové listy, mangold, čekanka, rukola, kedlubny, brokolice, cibule, pampeliškové listy, rebarbora), čerstvé výhonky (sójové, řeřichové, vojtěškové), z luštěnin (mungo, fazole – čistí vlhko a horko SHI/RE a horké toxiny RE DU z krve XUE) a kysané zelí (obzvláště šťáva z něj). V ideálním případě vše domácího původu.
Z nápojů je dále vhodné popíjení mátového čaje.
Doporučuje se omezit sladkosti a červené maso, které by se mělo konzumovat nanejvýš jedenkrát v týdnu. Lze jej nahradit masem bílým, jako jsou ryby, králík či domácí drůbež. Dále se doporučuje vyhnout se tučným a těžkým pokrmům, omezit slaná jídla a solení obecně.
Z hlediska úpravy pokrmů je vhodné zařadit do jídelníčku větší množství dušené a krátkou dobu povařené zeleniny, a to pokud možno ke každému jídlu.
Pokud je to možné, doporučujeme v tomto období vyloučit veškerý alkohol, polotovary a potraviny obsahující množství aditiv, konzervačních látek a barviv. Střídmostí a mírnými omezeními můžeme dosáhnout velmi příjemných výsledků.
Jednotlivé roční fáze jsou vyplněny zhruba 18 přechodovými, nezařazenými dny. Jedná se o tzv. DOJO období. V těchto dnech vládne element Země (dráha sleziny a žaludku) a dochází při nich k harmonickému přechodu z jednoho ročního období do druhého. Tato období jsou výhodná právě k detoxikaci organismu a současně tím i k posílení sleziny a žaludku.
Výhodnými pro nás jsou v tomto období potraviny elementu Země – sladké či fádní chutě a žluté barvy. Doporučením nejen pro DOJO období je, že většina potravin by se měla vždy konzumovat v uvařeném, nikoli syrovém stavu. Lehce povařené potraviny se lépe tráví a živiny se z této potravy snáze vstřebávají do těla.
Doporučené potraviny pro DOJO období
Obecně se dá říct, že se jedná o potraviny, které posilují dráhu sleziny PI, protože vyživují energii čchi QI a krev XUE. Zároveň vylučují nadměrné a škodlivé vlhko SHI, horko RE a hlen TAN z organismu.
-veškeré pícniny - slzovka, jáhly, pohanka, cizrna (falafel, hummus), kukuřice (polenta), quinoa, amarant, rýže celozrnná, natural, Basmati, černá, -červená či dlouhozrnná (rýži však doporučujeme vždy jen lehce povařit tzv. „al dente“, ne rozvařit; též nepoužívat rýži předvařenou či bílou kulatozrnnou rýži)
-zelenina - sladce chutnající druhy zeleniny jako jsou dýně (Hokaido), cukety, mrkev, sladké brambory (batáty), topinambury, maniok
-veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole)
-obiloviny (optimální je oves, neboť obsahuje ze všech obilovin nejméně lepku), ječné kroupy, ječné těstoviny
-koření (koriandr, petržel, majoránka, saturejka, oregano, fenykl, římský kmín, pískavice řecké seno, kari listy, muškátový oříšek, skořice, zázvor, lékořice, vanilka)
-ovoce - rozinky, mandle, ořechy, sladká jablka, granátová jablka
-ostatní - tofu, ječný slad (Sladěnka nebo Sladovit)
Další obecnou zásadou je střídmost, pestrost a pravidelnost stravování. Najíst se bez spěchu a stresu, s radostí a v příjemném prostředí. Sníst pouze tolik, kolik potřebujeme, pokud možno se vyhýbat hladovění i přejídání. Při vaření se orientovat na jednoduchá jídla, ve kterých se nemíchá příliš chutí dohromady.
Zátěžové potraviny
Jedná se o potraviny, které nejvíc zatěžují dráhu sleziny PI, neboť přinášejí nadměrné vlhko SHI, horko RE a hlen TAN do organismu. Příklady těchto potravin:
-veškerá jídla obsahující bílý cukr (sladkosti, cukrovinky, čokolády)
-veškerá jídla z bílé mouky (chléb, pečivo, těstoviny)
-veškeré výrobky z pasterizovaného kravského mléka (mléko, šlehačka, tavené sýry, trvanlivé jogurty, nepřepuštěné máslo). Naopak nepasterizované či domácí mléko a čerstvé mléčné výrobky konzumované v malé míře jsou prospěšné (čerstvé přírodní sýry, jogurty, podmáslí, tvaroh)
-veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky)
-veškerá syrová zelenina a syrové ovoce (doporučujeme vždy konzumovat v lehce podušeném či povařeném stavu)
-veškeré chladné nápoje (z ledničky, s kostkou ledu), veškeré sladké nápoje (limonády, koly, džusy), zmrzlina (pokud možno ji konzumovat s kořením např. se skořicí či trochou alkoholu).
Souvisejícím tématem jsou potravinové alergie. Většina z nich se dle TCM projevuje jako jistá forma nedostatečnosti energie čchi sleziny PI QI XU s horkem RE, vlhkem SHI nebo hlenem TAN. A právě většina výše zmíněných potravin je povětšinou zvlhčující a zahleňující, proto mají dle TCM tendenci vyvolávat tyto alergie.
Důležitá je především konzumace vyvážené stravy, čili vyvarování se kvantitativní (nadměrný či jednostranný příjem) nebo kvalitativní (chemicky ošetřené, zpracované) disharmonii.
Konzumace vyvážené stravy nespočívá v naprostém vyloučení výše uvedených potravin. Je pouze výhodné je omezit v rozumné míře tak, aby se člověk cítil spokojený a zdravý.
Chutná strava
V našem zamyšlení se dostáváme k možnostem zdravého a střídmého stravování, které je v České republice dostupné. Téměř v každém větším městě v dnešní době najdeme prodejnu zdravé výživy, pravidelně organizované farmářské trhy, bioprodejny či vegetariánské restaurace. Stačí se tedy o problematiku stravování více zajímat a hledat si svou individuální cestu. Vysledovat na příkladu vlastního jídelníčku, co nám osobně prospívá a co nikoli.
Doporučení a moudrost starých Číňanů nám může posloužit jako inspirace. Žádné nabádání k askezi, zákazy nebo upřednostňování potravin, pouze užitečná doporučení. Vysledované zákonitosti jsou na první pohled logické – např. v zimě jíst víc masa, které zahřívá organismus, naopak v létě zase více ochlazujícího ovoce a zeleniny.
Příklad ideálního jídelníčku v postním období dle TCM
Pro lepší představu uvádíme obecné zásady jídelníčku v postním DOJO období doplněné o konkrétní příklady vhodných potravin.
Ráno je nejdůležitější snídaně. Snídat by měl člověk vždy a pokud možno i ve stejnou hodinu, nespěchat, na klidné jídlo si udělat čas. Z energetického hlediska je snídaně nejdůležitější pro dráhu sleziny. Doporučuje se teplé jídlo, nejvhodnější je jahelná kaše (případně vařené obilné vločky či polenta), kterou můžeme dochutit skořicí, dušeným ovocem nebo rozinkami. Možná je též varianta se zeleninou, čerstvými bylinkami a houbami. Na přípravu použijeme jáhly (100g), které 3x spaříme vodou a nakonec uvaříme. Tento pokrm dokonale zasytí, je dietní a navíc významně podpoří slezinu a vysuší vlhko nahromaděné v organismu. Člověk se po něm cítí lehký a zároveň plný elánu, s dostatkem energie do nového dne.
Dále můžeme jako ranní životabudič doporučit šťávu z limetky s olivovým olejem. Během několika dní se po něm vytrácí nutkavá chuť na sladké, což má příznivý vliv na udržování optimální tělesné váhy.
Pro milovníky masa lze zařadit k snídani polévku z drůbeže nebo hovězího masa, doplněnou zeleninou, jáhly nebo žitným kváskovým chlebem.
Poledne přicházející po syté snídani nebude provázené velkým hladem. Proto je možné zvolit pouze lehký zeleninový sendvič (pokud možno teplý), zeleninové rizoto z celozrnné rýže nebo dušené maso se zeleninou a mrkví.
Večer je dobré se najíst opět ve stejnou pravidelnou dobu (nejlépe kolem 18 hod). Doporučit můžeme například celozrnné bezvaječné těstoviny se zeleninou a houbami či tofu. Kolem 20 hod je možno si dopřát trochu přirozeně sladkého sušeného ovoce na klidnou dobrou noc (sušené nesířené rozinky, meruňky, fíky, sušené kokosové plátky apod.).
V průběhu celého dne je vhodné popíjet slabý zelený nefermentovaný čaj, který vylučuje škodlivé zplodiny z organismu, tím se zároveň v těle snižuje překyselení. Jako takové je překyselení z hlediska TCM produktem špatného trávení či nekvalitní stravy (jednostranné, zatěžující, nadměrné, s převahou sladkostí, bílého pečiva, mléčných výrobků, uzenin, konzervovaných potravin, grilovaného, pečeného či smaženého masa) a vytváří veškeré předpoklady pro vznik tzv. vlhka SHI/RE, které působí pro organismus destruktivně a je příčinou celé řady nemocí (zánětů, nádorů, chronických a opakovaných nemocí).
Užívání si jídla
Tradiční moudrost čínské dietetiky nás učí, že bychom měli jíst především zeleninu, pícniny a obiloviny a tuto stravu vyváženě doplňovat malým množstvím od všeho ostatního (maso, mléko, vejce, ovoce, sladkosti). Výhodná je pro nás především teplá strava, která není ani příliš sladká ani přehnaně vlhká. Zásadou je vždy jídlo dobře rozžvýkat a jíst pouze přiměřené množství. Na konci jídla vypít trochu teplé vody či čaje, úplně se vyvarovat studených, chlazených či ledových nápojů. Jíst dobře, aby se nám dobře žilo. Jídlo mít spojené s radostným prožitkem, který následně přinese užitek našemu tělu.