Jídlo, z kterého mrazí

Jídlo, z kterého mrazí

Jak na běžícím páse konzumujeme pečivo ze supermarketu z mražených polotovarů, pizzu z mrazáku si narychlo dáme rozehřát do mikrovlnky, zeleninu z letní zahrádky zamrazujeme na zimu, stejně tak i maso po zabijačce nebo máme doma celoročně několik zmrzlin do zásoby, co kdyby někdy „přišla chuť”… Nejspíše na nás nesedí všechny tyto charakteristiky, ale obecně platí, že v naší společnosti jsou hluboce zmrazené potraviny kromobyčejně oblíbené. Jak na ně reaguje naše tělo? Jaká je jejich skutečná energetická vydatnost? Na informace, ze kterých by Vás mohlo i začít mrazit v zádech, se podíváme z pohledu tradiční čínské medicíny.

Bez zdroje není výkon

Jednou z nejčastějších „civilizačních chorob” současnosti je tzv. chronický únavový syndrom. Lidé jsou stále více unavení, nedokáží „zapnout”, všechno je hned vyčerpá a jen máloco potěší. Když se snaží dopátrat příčinu a absolvují kolečko vyšetření na nejrůznější nemoci, většinou se nic kloudného nezjistí. Přitom by člověk nemusel až tolik složitě analyzovat jednotlivé parametry, ale pro začátek se podívat na skladbu svého jídelníčku. Pokud v něm převažuje nepravidelná strava, z níž tvoří podstatnou část rozmrazované potraviny, polotovary a potraviny „plné éček”, půjde přinejmenším o jednu z hlavních příčin chronické únavy. Z tohoto „paliva“ si totiž naše tělo (a duše) skutečně příliš energetické hodnoty nevezme. Platí to ostatně i u auta – když do něj dlouhodobě dáváme nekvalitní palivo a olej, výkon motoru se snižuje, až se dříve či později zadře.

Krve se nedořezat

Teplota našeho těla se pohybuje většinou mezi cca 36 a 37 stupni Celsia. Vybavte si ale, když jste přišli celí promrzlí po celodenní zimní výpravě domů. Pokud jste si zrovna nevzali vhodné oblečení, nejspíš na Vás mohlo trefně sedět jedno české přísloví: „krve by se ve mně nedořezal”. Pokud chceme, aby se nám opět zdravě rozproudila krev v žilách, dáváme opatrně ruce nad kamna, anebo se půjdeme osprchovat – zprvu vlažnou vodou a až postupně přidáme tu vřelejší. Přestože se pozvolnost a opatrnost v tomto případě obzvláště vyplácí, míváme mnohdy pocit, jako by nás v promrzlých částech těla píchalo tisíce ostrých jehliček. Podobné je to i s potravinami. Pokud je umístíme na několik měsíců do teploty mínus dvacet stupňů (tedy do standardního mrazáku), i když byly původně třeba horké povahy, převáží v nich naprosto „energie“ okolního prostředí. Podrží si tak v sobě extrémní chlad, i když je pak rozmrazíme a tepelně upravíme. Veškerý tento chlad si pak při konzumaci „chutného a výživného“ oběda přeneseme do těla i my.

Když je maso ztuhlé na kost

Nemusí to ovšem znamenat, že byste měli jít teď hned zbavit Váš mrazák veškerého obsahu. Spíše jde o to z dlouhodobého hlediska zvolit jiný přístup ke stravování, jenž bude šetrnější k Vašemu zdraví. U masa bývá obzvláště problematické, když je hluboce zmrazené. Do organismu totiž přináší velké množství chladu, který je navíc ve velmi zkoncentrované podobě (živočišné produkty mají obecně hutnější energii čchi než rostlinné). V terminologii tradiční čínské medicíny bychom řekli, že hluboce zmrazená strava přináší do organismu extrémní chlad, jenž poškozuje zejména jang žaludku a sleziny. Naše životodárná energie doslova „zamrzne” a její následná stagnace se může projevit kupříkladu tím, že naše tělo začne nepatřičně nabírat na objemu.

Když už ale jednou máte „dobré” maso v mrazáku, je potřeba jej velmi pomalu rozmrazit (určitě si nepomáhat “urychlovači” typu mikrovlnky) – obdobně jako jsme výše popsali pozvolný postup zahřátí našeho těla po návratu ze zimního nečasu. Potom zvolte takovou formu tepelné úpravy, jež probíhá co nejdéle a nejpomaleji – ať již to má být pečení či vaření – , aby se mohlo horko transformovat a vyloučit co nejvíce chladu. Ideální však je maso do mrazáku vůbec nedávat a zkonzumovat jej pokud možno co nejdříve po zabití. Dnes je již mnoho kvalitních chovatelů, se kterými se na tom můžete přímo domluvit. V obdobném duchu to platí i pro zeleninu (nejlépe z vlastní zahrádky), ovoce (chemicky neošetřované), obilniny (celozrnné) atd.

Jaké tedy ideálně potraviny?

Zaměřte se zejména na čerstvost potravin, jejich lokálnost (půjdou Vám nejvíce k du(c)hu i tělu) a rozmanitost, stravujte se pravidelně, střídmě a v dobrém rozpoložení – vše je jasně a stručně popsáno v Pravidlech zdravého stravování a rovněž v článku Detoxikace a harmonické stravování dle TCM. Bohatou inspiraci pro Váš chutný jídelníček naleznete také v Encyklopedii TCM potravin. V neposlední řadě se před hluboce zmrazenými potravinami mějte na pozoru během podzimního a samozřejmě zimního období. Již tak je chladu v tomto čase všude kolem více než dost a opravdu není potřeba, abyste se z(a)mrazovali extrémně chladnou konzumací i zevnitř. Ani sebeteplejší oblečení či vana Vám pak v takovém případě nemusí pomoci.

* * *

Čínský klasik, Mencius, pravil: „Musíme se rozhodnout, co dělat nebudeme, a pak budeme schopní s nasazením jednat tam, kde bychom měli.” Platilo to před tisíciletími a stejně tak je tomu i dnes. Co se týče správně zvoleného jídelníčku, zásady jsou poměrně jasné – ať již využíváme tradiční čínskou či jakoukoliv jinou (pr)ověřenou dietetiku. Pamatujme však i na to, že naše stravovací návyky nejdou převracet ze dne na den – a nebylo by tomu ani dobře. Naše tělo si vše velmi dobře pamatuje a má rádo rytmus, pravidelnost a do určité míry i „předvídatelnost” věcí. Pokud se však plošně vyhneme v co největší možné míře mraženým věcem, mrzet (a mrazit) nás to určitě nebude.

Na každý pád přejme si vřele léto … i podzim … i zimu … i jaro :-) .

Mgr. Pavel Janšta pro TCM Herbs

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Co si počít s Prázdnotou YIN?

Co si počít s Prázdnotou YIN?

V případě Prázdnoty YIN se jedná o jinou (doslova jinovou) nedostatečnost v organismu. A oproti Nedostatku Krve jde celkově o závažnější stav...

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Krev představuje z pohledu TCM klíčovou složku našeho těla. Jak praví klasik: Krev je matkou QI. QI je velitelem krve.

Jak se stravovat v souladu s ročním obdobím

Jak se stravovat v souladu s ročním...

Z pohledu TCM je zásadní, aby všechny čtyři roční období – jaro, léto, podzim a zima...