Naše praktické tipy a pravidla zdravého stravování
Jezte jídlo
Výběru a přípravě potravin věnujte náležitou péči. V dnešní složité době je náročné vybrat opravdu kvalitní potraviny. Obezřetnost je na místě a dobré alternativy k polotovarům obsahujícím rafinované cukry, ztužené tuky nebo rafinovanou bílou mouku na našem trhu existují. Důležité je v případě hotových potravinářských výrobků věnovat pozornost jejich složení, nakupovat pokud možno čerstvé suroviny a přípravě jídla se věnovat s láskou a péčí. Stejně jako jeho následné konzumaci.
Jezte živé jídlo
Jedná se o čerstvé potraviny, které jsou určeny ke konzumaci v relativně krátkém čase. Takové obsahují přirozené plísně a bakterie, které pomáhají udržovat stabilitu vnitřního prostředí našeho organismu (např. nepasterizované mléko). Orientací na čerstvé potraviny se vyhneme nadměrné konzumaci aditiv, kterými organismus zbytečně zatěžujeme.
Jezte jednoduché jídlo
Doporučujeme potraviny, které neobsahují více než 5 složek. Platí pravidlo, že čím více složek balené potraviny obsahují, tím více byly průmyslově zpracovány.
Jezte rostlinné jídlo
Rostlinná strava by v našem jídelníčku měla tvořit rozhodující podíl. Obzvlášť doporučujeme zelenou zeleninu a luštěniny. Svým složením a obsahem energie je tato potrava blízká potřebám našeho těla. Maso doporučujeme konzumovat pouze střídmě. Těmito opatřeními se můžeme vyvarovat řadě civilizačních chorob.
Jezte domácí jídlo
Stravování v restauracích vždy představuje určité riziko, a to především z hlediska kvality nabízených pokrmů. Cena jídla je pak určitým ukazatelem, uvařit kvalitně totiž nelze zcela levně. Při stravování mimo domov je proto třeba být obezřetný. V rámci nakupování surovin je nejlepší využívat bioprodukty z ověřených farem, zcela ideální je část jídelníčku doplnit o produkty z vlastní zahrádky či chovu. Připravené jídlo se snažíme konzumovat v klidu či v příjemné společnosti.
Jezte střídmě
Nejen přiměřené množství jídla, ale také dostatek času vymezený k jeho konzumaci je důležitým faktorem zdravého stravování. Každé jídlo je mnohem lahodnější, pokud se vychutnává sousto za soustem. Kdo jí méně, dokáže se na jídlo více soustředit a užít si jej. Celkově se člověk vždy cítí lépe lehce hladový, než mírně přejedený. Takže i v tomto případě platí, že méně je v některých případech více.
Jezte pestře
Důležitým doporučením je udržovat náš jídelníček pestrý. Občas se totiž stravujeme zbytečně fádně a omezeně. A tato jednostranná zátěž nepřispívá naší životní rovnováze.
Jezte pravidelně
Pravidelnost v jakékoli aktivitě, dodržování určitého řádu a přesného pořádku, nám pomáhá k celkovému pocitu harmonie. O pravidelnosti v jídle to platí minimálně dvojnásobně. Každý z nás jistě už zažil ten nepříjemný pocit nervozity, pokud se nenajedl včas. Stejně tak se nebudeme cítit dobře, pokud se nevhodně najíme pozdě v noci. Příkladů z reálného života si jistě každý umíme dosadit víc než dost.
Jezte pomalu
Pouze řádnou a přiměřeně pomalou konzumací můžeme dosáhnout toho pravého požitku z jídla. Pokud se soustředíme pouze na jídlo a nevyhledáváme v jeho průběhu doplňkové aktivity (četba, sledování televize, práce na počítači), je náš prožitek plný a pro tělo příznivý. Dostatek času na jídlo také přináší rychlejší pocit sytosti, proto nezkonzumujeme nadměrné množství potravy a cítíme se lépe. Jíst v klidu je prevencí proti přejídání a zárukou dobrého zažití a přiměřeného chuťového prožitku.
Jezte v dobrém rozmaru
Myšleno pokud možno v hezkém prostředí, u jídelního stolu, v klidu nebo ve společnosti dobrých přátel. Veselá mysl, půl zdraví. A to přesně platí i v případě našeho stolování. S radostí a dobrým pocitem se budeme cítit vždy mnohem lépe.
Jezte bez extrémů
V běžném životě je samozřejmě normální, že zásady zdravé životosprávy občas porušíme. A nic fatálního z toho pro naše zdraví ani celkovou kondici neplyne. Pokud však nestřídmost v našem stravování převládá nebo už náš organismus je v nerovnováze, následky se brzy dostaví.
Důležité tedy je udržovat rovnováhu a časy hojnosti proložit postními obdobími, jak to s úspěchem po staletí praktikovali naši předkové.
Jezte a dopřejte si
Může se to zdát jako protichůdné doporučení. Avšak máme na mysli především požitek z jídla, protože i ten ke zdravému stravování neodmyslitelně patří.
Nejdůležitějším jídlem dne je správná snídaně. Pro naše zažívání znamená prvotní impulz, od kterého se potom bude odvíjet celý den. Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou k ranní konzumaci nevhodné jak potraviny přinášející vlhko a chlad (např. jogurty, sýry, ovoce a zelenina v syrovém stavu, ovocné džusy, zelený čaj), tak potraviny přinášející do organismu oheň (např. černá káva, alkohol).
Pro dobré zažívaní po celý den můžeme k snídani doporučit obilné kaše se skořicí (jahelné, ovesné, kukuřičné, rýžové, pohankové) nebo teplé polévky (hovězí či zeleninové vývary).Z produktů TCM Herbs je pak vhodné snídani doplnit o Nápoj čínských MUDRců. Dobrá je též limetková šťáva s olivovým olejem, jak ranní doušek pro zdraví.
Pokud je náš den dobře zahájen, můžeme si z hlediska stravování dopřát v rozmezí od 11-15 hod i trochu nestřídmosti, protože vhodně nastartovaný metabolismus dokáže leccos bez větších následků odbourat.
Obecně platí zásada, že po dobrém jídle by se měl člověk cítit lépe než před ním.