Cítíte se dlouhodobě vyčerpaní? Nebo zažíváte pocity chladu? Anebo nemáte chuť si dát vůbec něco k jídlu? U všech těchto stavů TCM dietetika jednoznačně doporučuje uvařit si často a s chutí congee <čteno „kondži“> kaši. Jak se však připravuje? A jak si ji co nejlépe dopřát?
Příprava
Nejčastěji se congee kaše chystá z rýže. Poměr je v tomto případě takový, že na jeden hrneček rýže přidáme 6 až 10 dílů vody. Čím více chcete dodat tělu fluida a energii, tím dáváte více vody. Nejdříve vodu přivedete do varu a pak ztlumíte na co nejmírnější oheň, aby jen jemně pobublávala, a přikryjete poklicí. Vaříte přibližně 2 až 4 hodiny – ideálně v keramické nádobě, ale v principu v jakémkoliv hrnci. Podává se v podobě hustě rozvařené kaše.
Celé zrno
Nemusí se vždy jednat o rýži, i když bývá nejčastěji, ale mohou to být v podstatě všechny obiloviny – ať už pšenice, quinoa nebo pohanka. Co je však podstatné, aby to byla obilovina, pokud možno, z celého zrna. V naší kultuře jsme nyní zvyklejší si dávat pouze bílou rýži, ať už je to kvůli „lepší“ chuti nebo naší větší pohodlnosti. Na druhou stranu, čím je zrno více životaschopné, tím nás dokáže více vyživit, neboť v sobě nese komplexnější informaci. Proto je vhodné celá zrna namočit před vařením do vody, aby začala klíčit – tím účinek congee ještě více podpoříme a sebe o to hodnotněji vitalizujeme.
Co (možno) přidat
Obecně se doporučuje přidat do congee špetku hrubozrnné mořské soli. Pokud již nedodáme žádné další přísady, je ideální taková podoba kaše pro očistné kúry. Kdybychom si ji chtěli udělat více na sladko, tak jsou výtečné různé druhy oříšků a sušené ovoce. Ve slaném provedení je pak vhodná sezónní či fermentovaná zelenina, luštěniny, mořské řasy, švestička umeboshi atp. Přidáním vajíčka velmi silně stimulujeme naši esenci (JING). V zásadě můžete ingredience různě kombinovat. Určitě byste se však měli vyhnout všem druhům koření, cukru a jakýmkoliv rafinovaným či chemickým přísadám.
(Není už) co dodat
Výše uvedené patologické stavy (vyčerpání organismu, chlad a nechutenství) mají z pohledu TCM společné to, že orgánová soustava Sleziny nefunguje, jak má. Proto je primárně důležité posilnit tzv. Střední ohniště, které přibližně odpovídá oblasti naší trávicí soustavy (středu těla). Vedle congee kaše mohou při výše uvedených patologických stavech účinně pomoci i vhodné bylinné směsi.
V případě pochybností s výběrem bylinných produktů doporučujeme Test Dobrý jazyk na www.patentnimedicina.cz.
* * *
Čínské přísloví praví: „Když si v srdci ponecháte zelenou větev, usedne na ni zpívající pták.“ Nejen congee kaší živ je člověk. Neméně – či spíš ještě více – k celkovému zdraví přispívá řádná péče nejen o fyzickou, ale i o emoční, mentální a duševní rovinu našeho mnohovrstevnatého organismu ~~~
Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta