Z pohledu TCM je zásadní, aby všechny čtyři roční období – jaro, léto, podzim a zima – na sebe hladce navazovaly. Proto je mezi jednotlivými sezónami přechodové tzv. DOJO období, která trvá zpravidla 14 dní. Představit si je můžeme jako období půstu, ve kterém poskytujeme tělu možnost snáze se adaptovat na změnu související s příchodem nového ročního období. Dodržováním určitých stravovacích zásad v tomto čase vytváříme předpoklady pro metabolický soulad v našem těle, jeho psychickou a fyzickou rovnováhu. Pár jednoduchých tipů a pravidel pro stravování jsme pro Vás sestavili už v článku Pravidla zdravého stravování.
Jaro (4.2. – 21.4.)
Dle TCM odpovídá tomuto období Prvek Dřeva. Pokud bychom jej měli připodobnit k období lidského vývoje, je nejblíže období porodu a dětství. Z hlediska paralely k fázi dne představuje jaro ráno. Je pro něj charakteristický rychlý růst a dynamický vývoj.
V pojetí TCM jsou YIN orgánem Prvku Dřevo Játra a YANG orgánem Žlučník. Játra v organismu zajišťují příjem a zpracování energie, v pojetí TCM také řídí svalové napětí a zrak.
Ideální pro období jara je lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která právě podporuje energii Jater. Při sklonech k napětí či stagnaci energie QI Jater jsou z pohledu TCM vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti.
Velmi výhodné pro podporu funkce Jater a Žlučníku je na jaře zařadit tzv. odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. Z hlediska střídmosti je dobré v jarním období omezit též solení, alkohol a těžká, tučná jídla. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou pokrmů je napařování.
Stručný příklad potravin typických pro Prvek Dřevo:
Obiloviny: pšenice, špalda, sladká rýže, kuskus
Luštěniny: žlutá sója
Zelenina a ovoce: pickles (nakládaná zelenina), naklíčené obilí a luštěniny, rašící výhonky (vojtěška, řeřicha, fazole mungo), čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně), ředkvičky, dýně, kedlubny, brokolice, čínské zelí
Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty, slepičí vejce
Ostatní: mátový, meduňkový nebo slézový čaj
Léto (6.5. – 22.7.)
Léto je zastoupeno Prvkem Ohně, z hlediska lidského života symbolizuje období růstu a dospívání. A v rámci jednoho dne se připodobňuje k době oběda. Oheň přináší teplo a světlo, v organismu jej zastupují orgány Srdce a Tenkého střeva. Potraviny vhodné pro podporu Prvku Ohně jsou hořké chuti, mají totiž podíl na vysušování a snižování napětí v organismu. Mimo jiné napomáhají trávení a mohou být za určitých okolností též nápomocné při řešení problémů s nadváhou. Příkladem takových potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek.
V létě jsou vhodná lehká studená nebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Tedy žádné dlouhé vaření, pečení nebo smažení. Při přípravě jídel je také dobré omezovat užití soli, a naopak používat větší množství tekutin.
Z našeho pohledu nelze ani v létě doporučit konzumaci zmrzliny a ledových nápojů, neboť obojí oslabuje naše trávení, a navíc chladná energie působí pro tělo adstringentně, tj. má stahující účinek, což může vést k zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla.
Při studiu doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškerá doporučení se týkají energií u přirozených potravin. Nejsou tedy jednoduše aplikovatelná na mnoho současných potravin vyráběných z koncentrátů, často obsahujících množství přidaného cukru či soli.
V letním období je z hlediska TCM záhodné omezit tuky a solení. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je šetrné smažení.
Stručný příklad potravin typických pro Prvek Oheň
Obiloviny: pohanka, amarant, rýže
Luštěniny: červené fazole, zelený hrášek, čočka
Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky, listový salát
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao, skořice, červená paprika, sójový olej, zelený čaj
Podzim (8.8 – 7.10.)
Podzim, typické období sklizně, symbolizuje loučení se s létem, smutek a nostalgii. V denním rozvrhu představuje podzim dobu večera. Zastupujícím Prvkem je Kov a z orgánů jsou to Plíce a Tlusté střevo. Energie QI se stahuje dovnitř a dolů. Ve stravě je Prvek Kovu vyjádřen ostrou chutí, která má sílu rozproudit energii v organismu.
K typickým potravinám tohoto Prvku se řadí zázvor a nápoje z něj připravené. Obecně se podle TCM mají na podzim a v zimě podávat jídla vařená delší dobu a taková, která jsou bohatší na energii. Tím dáváme tělu možnost utvořit si potřebné zásoby na zimu. Konzumací hub, ořechů a semínek se můžeme z pohledu TCM vyhnout převaze Sucha v organismu. To může způsobovat různé ekzémy. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je v tomto období delší vaření.
Stručný příklad potravin typických pro Prvek Kov:
Obiloviny: dlouhozrnná rýže, ječmen, ječmenné kroupy, pšenice
Luštěniny: bílé fazole, slzovka
Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, mrkev, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, banány, dýně, špenát, kyselá jablka, zelená listová zelenina, pastinák
Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso, tofu
Ostatní: mátový čaj, chilli, ořechy, semínka, houby (hlíva, žampiony), ječmenný slad (Sladěnka či Sladovit)
Zima (7.11. – 20.1.)
Zima je symbolizovaná Prvkem Vody. V lidském životě představuje tento element nejen stáří a klid, ale zároveň také moudrost a načerpané vnitřní bohatství. Jedná se o období ukládání zásob a regenerace. V rámci dne potom představuje Voda noc. Typickou chutí pro toto období je slaná, a to v podobě, jakou přirozeně najdeme v rozličných darech moře.
Z hlediska TCM se nedoporučují v zimě ostrá a kořeněná jídla, která umožňují energii YANG vystoupit na povrch. Orgány spojené s tímto elementem jsou Ledviny a Močový měchýř. Obojí je zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je žádoucí se v zimě ochraňovat pomocí zahřívajících jídel. Proto je v zimě energeticky výhodnější konzumace typického sušeného ovoce (křížaly), oproti ovoci čerstvému. Dobře ochráněné a v teple udržované Ledviny nám zajišťují vitalitu. Je dobré konzumovat potraviny podporující YIN (hořké, slané chuti). Ideálním zimním jídlem jsou polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla a vařené obiloviny. Je nasnadě, že typickou potravinou Prvku Vody jsou ryby, mořské i sladkovodní. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou v tomto čase je pečení.
Stručný příklad potravin typických pro Prvek Voda:
Obiloviny: divoká rýže, ječmenné kroupy
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, dýně
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely, krabí maso
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, skořice, hřebíček, zázvor, anýz
Uzemnění v obdobích DOJO (21.1.-3.2., 21.4.-5.5., 23.7.-7.8., 24.10.-6.11.)
Jednotlivé roční fáze jsou vyplněny zhruba 14denními přechodovými dny. Jedná se o tzv. DOJO období. V těchto dnech vládne Prvek Země (Slezina a Žaludek) a dochází při nich k harmonickému přechodu z jednoho ročního období do druhého. Tato období jsou výhodná právě k detoxikaci organismu a současně i k posílení Sleziny a Žaludku.
Vhodnými pro nás jsou v tomto období potraviny Prvku Země – sladké či fádní chutě a žluté barvy. Doporučení, které se vztahuje nejen na DOJO období, zní, že většina potravin by se měla vždy konzumovat v uvařeném, nikoli syrovém stavu. Lehce povařené potraviny se lépe tráví a živiny v potravě obsažené se snáze vstřebávají.
Doporučené potraviny pro DOJO období:
Obecně se dá říct, že se jedná o potraviny, které posilují Slezin, protože vyživují energii QI a krev. Zároveň vylučují nadměrné a škodlivé Vlhko, Horko a Hlen z organismu.
veškeré pícniny – slzovka, jáhly, pohanka, cizrna (falafel, hummus), kukuřice (polenta), quinoa, amarant, rýže celozrnná, natural, Basmati, černá, červená či dlouhozrnná (rýži však doporučujeme vždy jen lehce povařit tzv. „al dente“, ne rozvařit; též nepoužívat rýži předvařenou či bílou kulatozrnnou rýži)
zelenina – sladce chutnající druhy zeleniny, jako jsou dýně (hokaido), cukety, mrkev, sladké brambory (batáty), topinambury, maniok
veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole)
obiloviny (optimální je oves, neboť obsahuje ze všech obilovin nejméně lepku), ječné kroupy, ječné těstoviny
koření (koriandr, petržel, majoránka, saturejka, oregano, fenykl, římský kmín, pískavice řecké seno, kari listy, muškátový oříšek, skořice, zázvor, lékořice, vanilka)
ovoce – rozinky, mandle, ořechy, sladká jablka, granátová jablka
ostatní – tofu, ječný slad (Sladěnka nebo Sladovit)
Další obecnou zásadou je střídmost, pestrost a pravidelnost stravování. Najíst se bez spěchu a stresu, s radostí a v příjemném prostředí. Sníst pouze tolik, kolik potřebujeme, pokud možno se vyhýbat hladovění i přejídání. Při vaření se orientovat na jednoduchá jídla, ve kterých se nemíchá příliš chutí dohromady.
Zátěžové potraviny
Jedná se o potraviny, které nejvíc zatěžují Slezinu, neboť přinášejí nadměrné Vlhko, Horko a Hlen do organismu. Příklady těchto potravin:
veškerá jídla obsahující bílý cukr (sladkosti, cukrovinky, čokolády)
veškerá jídla z bílé mouky (chléb, pečivo, těstoviny)
veškeré výrobky z pasterizovaného kravského mléka (mléko, šlehačka, tavené sýry, trvanlivé jogurty, nepřepuštěné máslo); naopak nepasterizované či domácí mléko a čerstvé mléčné výrobky konzumované v malé míře jsou prospěšné (čerstvé přírodní sýry, jogurty, podmáslí, tvaroh)
veškerá pečená, smažená, grilovaná či fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky)
veškerá syrová zelenina a syrové ovoce (doporučujeme vždy konzumovat v lehce podušeném či povařeném stavu)
veškeré chladné nápoje (z ledničky, s kostkou ledu), veškeré sladké nápoje (limonády, koly, džusy), zmrzlina (pokud možno ji konzumovat s kořením např. se skořicí či trochou alkoholu).
Souvisejícím tématem jsou rovněž potravinové alergie.
Důležitá je především konzumace vyvážené stravy čili vyvarování se kvantitativní (nadměrný či jednostranný příjem) nebo kvalitativní (chemicky ošetřené, zpracované) disharmonii.
Konzumace vyvážené stravy nespočívá v naprostém vyloučení výše uvedených potravin. Je pouze vhodné je omezit v rozumné míře tak, aby se člověk cítil spokojený a zdravý.
Chutná strava
V našem zamyšlení se dostáváme k možnostem zdravého a střídmého stravování, které je v České republice dostupné. Téměř v každém větším městě v dnešní době najdeme prodejnu zdravé výživy, pravidelně organizované farmářské trhy, bioprodejny či vegetariánské restaurace. Stačí se tedy o problematiku stravování více zajímat a hledat si svou individuální cestu. Vysledovat na příkladu vlastního jídelníčku, co nám osobně prospívá a co nikoli.
Doporučení a moudrost starých Číňanů nám může posloužit jako inspirace. Žádné nabádání k askezi, zákazy nebo upřednostňování potravin, pouze užitečná doporučení. Vysledované zákonitosti jsou na první (i druhý) pohled logické – např. v zimě jíst víc masa, které zahřívá organismus, naopak v létě zase více ochlazujícího ovoce a zeleniny.
K dobrému načasování
Možná Vás zarazilo, že výše uvedené datumy neodpovídají obdobím roku, které si běžně s jednotlivými sezónami spojujeme. Běžně se totiž uvádí, že jaro začíná až na jarní rovnodennost, tedy 20. března (nebo o den později, záleží podle roku). Přitom máme ale i v češtině krásné a s cyklem přírody slazené názvy měsíců, kdy březen odkazuje k březosti samic nebo rašícím břízám. Obojí představuje bující život a živelný růst, což z pohledu TCM jasně odkazuje k Prvku Dřeva, a tudíž k jaru. Podobně i název předcházejícího měsíce, února, se pojí se zanořením ledových ker do vody – tedy zima ustupuje a dává stále větší prostor jaru. Dokonce svátek Hromnic slavíme u nás 2. února a ty už svým „hromovým názvem“ jasně odkazují k tomu, že se ohlašuje příchod jara (hrom je v klasické TCM opět jedním z atributů Prvku Dřevo).
A obdobně je to i s dalšími ročními obdobími. Léto začíná v květnu, neboť stromy jsou už v plném květu. Prvek Ohně má červenou barvu a krásně se odráží i v názvech dvou dalších letních měsíců – červnu a červenci. Podzim počíná v srpnu, neboť pomocí srpu sklízíme obilí. Zde i samotný kovový nástroj odkazuje k Prvku symbolizujícímu podzimu, tedy Kovu. A konečně zima začíná v listopadu, protože stromy pouštějí své listy, aby je nevyčerpal chlad a nepolámal sníh. Prvek Voda se totiž stává stále více třeskutější a mrazivější.
V rámci stravování je pak zásadní, abyste svůj organismus harmonizovali po celé období konkrétní sezóny a nezačali s jarní očistou až když je jaro na svém vrcholu (20. března). Proto se říká i „suchý únor“, kdy si řada lidí dopřává měsíc bez alkoholu, aby si odpočinula jejich játra a detoxikovalo se tělo. Kdyby byl únor pořád ještě zimou, nedávalo by to logiku. Ale vzhledem k tomu, že z pohledu TCM je začátkem jara, které odpovídá Játrům a Žlučníku, je takováto dobrovolná abstinence vskutku na místě. Mohli bychom si to přirovnat i k nemoci. U ní je klíčové nezačít se s ní zabývat, až se naplno projeví v těle, ale řešit ji, pokud možno, hned v počátcích – a ideálně preventivně předejít jejímu vzniku vhodnou životosprávou. I proto je tak důležité začít se sezónním stravováním při skutečném začátku ročního období, a ne až na jeho vrcholu.