Prázdnota Krve je termínem TCM, který nám sám o sobě tolik neřekne. Zpravidla to nebývá tak dramatické, jak popisuje české přísloví, že „krve by se ve něm nedořezal“. Na druhou stranu dokáže člověku tento stav velmi znepříjemnit život a jako takový je rozHODNĚ patologický. Pokud nám dochází šťáva (krev), jak nalít novou mízu do žil?
Projevy Prázdnoty Krve
Krev představuje z pohledu TCM klíčovou složku našeho těla. Jak praví klasik: Krev je matkou QI. QI je velitelem krve. Jinak řečeno, krev představuje YIN a pokud je jí Nedostatek, nemůže vzniknout ani YANG, tedy energie QI (více k těmto základním pojmům v článku Chutně vybalancovat YIN i YANG). Jedním z klíčových ukazatelů Prázdnoty Krve je tak nedostatek energie, kdy motor organismu ne a ne naskočit. K dalším všeobecným projevům pak patří bledá pokožka a rty, pocit závratě uvnitř hlavy, matná pleť, necitlivost končetin i vůči podnětům a vznětům zvenčí, suché vlasy a pokožka a celková únava. Další příznaky souvisejí specifičtěji s Prázdnotou Krve Jater a patří k nim rozmazané vidění, poruchy spánku, suché a křehké nehty, svalová slabost a křeče, pocit mravenčení v končetinách anebo únava v končetinách, přílišná citlivost očí na světlo, duševní vyčerpání, nervozita, emoční křehkost, nízké sebevědomí, nadměrné bušení srdce, u žen pak nedostatek krve při menses aj. menstruační poruchy jako bolestivá menstruace či její úplné vynechání.
Jak doplnit šťávu tělu pomocí stravy?
Prázdnota Krve souvisí zpravidla s nerovnováhou ve Slezině, Játrech či s Nedostatkem Esence Ledvin. Zároveň má organismus celkově sklon k Suchu (chybí mu šťáva, respektive míza) a přehřívání (naprázdno se túruje motor). Proto je v první řadě potřeba upřednostňovat chladivou stavu, jež zároveň doplňuje fluida. Pokud se podíváme na jednotlivé složky podrobněji, tak:
Chutě
Zaměřit se na stravu přirozeně sladkou, tedy neutrální a teplou, jež balancuje Slezinu (více k ní v článcích Cukr z pohledu TCM – jak si opravdu osladit život a Ne/z/řízená chuť na sladké). V druhé řadě pak upřednostňovat kyselou chuť, jež má zas neutrální a chladnou povahu, a harmonizuje tudíž Játra. Více k rozumnémíře ochucení v článku Jakpak chutí patero chutí?).
Obilniny
Upřednostnit především oves, amarant a rýži (ideálně krátkozrnnou a lepivou).
Maso
Vzhledem k tomu, že potřebujeme podpořit zejména naše Játra je vhodné jíst i kvalitní zvířecí játra jako kuřecí, hovězí, telecí či jehněčí. Dále pak kuřecí maso, hovězí vývar, okouna, úhoře a z darů moře pak především ústřice, mušle a chobotnici.
Zelenina
Velmi vhodná je veškerá zelenina povahy neutrální a osvěžující, jakou má červená řepa, červená kapusta, mrkev, špenát a fenykl.
Ovoce
Sama příroda nám napovídá, že červeně zbarvené plody jsou vhodné i pro doplnění krve. Tedy červené hroznové víno, třešně či longan (typ liči). Dále rovněž meruňky a švestky.
Oříšky a semena
Sezam, slunečnicová semínka a piniové oříšky.
Nápoje
Šťáva z červené řepy, třešňová šťáva, švestkový džus, červený čaj (šípek, ibišek), červená hroznová šťáva a také červené víno.
Bohatou inspiraci pro další možnosti stravování pak najdete v Encyklopedii TCM potravin.
Dalším velmi účinným prostředkem při Prázdnotě Krve pak jsou samozřejmě vhodně sestavené bylinné směsi. V případě pochybností s výběrem bylinných produktů doporučujeme Test Dobrý jazyk na www.patentnimedicina.cz.
* * *
Čínské přísloví praví: „Člověk denně opravuje své vlasy. Proč ne také své srdce?“ V případě Prázdnoty Krve nejsou klíčové pouze vhodné potraviny a byliny, ale rovněž aby člověk řádně pečoval i o své srdce. Více k tomu i v článcích Co na srdci, to na jazyku, Emoční potíže z pohledu TCM a Jak si ustlat na růžích.
Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta